top of page
  • Writer's pictureLaci Fyzyo

Súkromné hodiny Ashtanga jogy

Prečítajte si čo sú a ako prebiehajú súkromné hodiny Ashtanga jogy


Súkromné hodiny Ashtanga jogy sú určené predovšetkým k budovaniu vlastnej Ashtangovej praxe a sú vhodné pre všetkých, ktorí hľadajú terapeutický efekt jogy. Tieto hodiny ťa naučia správnu a bezpečnú techniku praxe. Sú vhodné aj pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju doterajšiu jogovú prax, smerovať k progresu alebo napríklad konzultovať svoj problém.


Základná charakteristika jogy podľa Joga Sútier je, že ide o zastavenie (spomalenie, stíšenie, ...) procesov myslenia. V systéme Ashtanga jogy sa tento proces začína fyzickou praxou. Ide teda o výuku Ashtangových sérií, čo si vyžaduje disciplínu a pravidelnú prax aj v domácom prostredí. Súkromné hodiny ako celú svoju učenie zakladám práve na jogových textoch a poznatkoch z fyzioterapie.


Tento typ hodín je individuálnym plánom, ktorý zohľadňuje tvoju aktuálnu úroveň praxe, zdravotný stav a osobné zámery. Nejde len o fyzické cvičenie. Spolu s ním nastáva aj vnútorná premena. Ashtanga joga ti nastaví zrkadlo teba samého/samej.


súkromné hodiny Ashtanga jogy

Ako to prebieha?

Samozrejme v prvom rade tebou. Ak ťa zaujal tento štýl a hľadáš individuálny prístup s terapeutickým efektom, bude to pre teba správna voľba. Stačí vyplniť registračný formulár, zaslať e-mail alebo zatelefonovať.

Nasledovať bude vstupná konzultácia, kde preberieme tvoj zámer, očakávania alebo zdravotný stav. Na základe nej ti vytvorím individuálny plán výuky s dohodnutím termínov.

Pre začiatočníkov je najdôležitejšia domáca prax

Na hodinách ťa budem učiť Ashtangový sylabus tak, aby ti prinášal benefity. Prispôsobený bude tvojim potrebám, možnostiam a schopnostiam. Ak sa chceš učiť disciplinovanú a plnú Ashtangovú prax, bude potrebné tomu prispôsobiť svoj režim. Na každej hodine ťa naučím istú časť praxe. Na hodinách vychádzam z poznatkov systému Vinyasa Krama, fyzioterapie, jogových textov a jogovej terapie. To, čo sa na danej hodine naučíš, následne v dni, kedy sa nevidíme, praxuješ doma. Na nasledujúcej hodine túto časť už praxuješ sám/a, samozrejme s mojou pomocou. Budem ti na tvoju cestu svietiť, ale kráčať musíš sám/a. Je to niečo podobné, ako keby si sa chcel/a učiť hrať na hudobný nástroj, naučíš sa to iba pri denno-dennom trénovaní a to od základných nôt, v prípade disciplíny až po symfónie. Rovnako tak prebiehajú hodiny jogy.


Na hodinách prísne dodržiavam pravidlá a učenie Sri K. Pattabhi Joisa: V praxi ťa posuniem iba v prípade, že si naučenú sekvenciu pamätáš a vládzeš.


Nemáš čas na dennú prax?

Vôbec nevadí. Ako som napísal v úvode, plán je prispôsobený tvojim potrebám a využívam v ňom princiípy Vinyasa Krama. Ak nedokážeš mať dennú prax, nastavím sekvenciu tak, aby pre teba bola zvládnuteľná a naozaj prinášala benefity. Nemá význam ťa učiť niečo, čo na teba spôsobí len ďalší nátlak . Stále ale ide o výuku.


Avšak na rovinu treba dodať , že ak prax nie je pravidelná a disciplinovaná, progres sa dostaví veľmi pomaly, alebo vôbec a to ťa časom môže začať nudiť. V takom prípade by som možno viac volil skupinové precvičované komerčnejšie hodiny s príjemnou atmosférou.


Ak nevieš, či sú súkromné hodiny pre teba vhodné, polož si nasledovné otázky. Ak na väčšinu z nich odpovieš "áno", súkromné hodiny sú tým pravým pre teba:
  • potrebujem a hľadám disciplínu a som odhodlaný/á

  • chcem sa učiť niečo nové a zaujímavé

  • vyhradím si čas pre seba aspoň 5x za týždeň

  • teším sa na nové objavovanie a sebapoznávanie

  • nie je mi psychicky dobre a hľadám niečo, kde môžem spoznať samého/samú seba

  • chcem sa naučiť kontrolovať a používať svoju myseľ

  • mal/a by som niečo pre seba začať robiť, fyzicky sa necítim najlepšie

  • videl/a som niekoho cvičiť Ashtangu a rád by som sa to naučil/a

  • chcem budovať svoju vlastnú disciplinovanú jogovú prax a dozvedieť sa viac o histórii, filozofii a iných veciach spojených s jogou


Už máš svoju Ashtangovú prax, ale niečo v nej nefunguje, nebadáš progres, máš zranenie alebo potrebuješ iba niečo skonzultovať, ...

Výborne, toto pre teba bude jeden z najvhodnejších spôsobov, akým ti pomôžem tvoju prax napraviť a naučiť ťa ju bezpečne tak, aby mala skutočný efekt. Avšak vopred upozorňujem, že pravdepodobne jedna hodina stačiť nebude. Ozvi sa a na základe rozhovoru a zhodnotenia tvojej praxe nastavím plán a dám odporúčania čo robiť.


Pravdou však je, že za teba nič neurobím. Naučím ťa metódu a budem ukazovať a svietiť na cestu Ashtangou. Či sa na ňu vydáš a budeš mať disciplinovanú prax však závisí iba na teba. Iba a len od teba bude závisieť, či a aký benefit joga pre teba prinesie. Ja ti v tom samozrejme budem pomáhať a využívať pri tom všetky moje znalosti, budem ťa učiť a vysvetľovať všetko, čo budeš chcieť vedieť.


Pre koho súkromné hodiny vhodné nie sú?

Ashtanga joga je vhodná úplne pre každého, kto nie je lenivý. Dá sa prispôsobiť a nastaviť pre kohokoľvek (tuhého, staršieho, s bolesťami či zranením a i.).


Ako som spomínal, posúvať sa v praxi budeš iba prípade, že si budeš pamätať učivo z predchádzajúcej hodiny a vládať. Ak nie, v praxi sa nepokračuje ďalej.

Ak sa začneš z hodín vyhovárať typom: nedá sa mi, nestíham, zaspal/a som, nebol čas, a pod., nie je budovanie tvojej praxe a práca na sebe pravdepodobne tvojou prioritou. Ak sa to stane niekoľkokrát za sebou, naše hodiny končia a odporučím ti iné vhodné prístupy jogy alebo cvičenia.


Cena súkromných hodín

Cena jednej súkromnej hodiny je 50,-€, pričom hodina trvá 50 - 75 min. Prvá úvodná hodina trvá spravidla 90 - 120 min v prípade, že sa s Ashtangou stretávaš prvýkrát.


Kompletný cenník a výhodné balíčky súkromných hodín nájdeš tu:


Podmienky súkromných hodín:

- platia všeobecné obchodné podmienky;

- ak s jogou začínaš, nutná účasť minimálne 2x do týždňa;

- v prípade zvýhodnených balíčkov je nutné dbať na platnosť balíčka (napr. pri zakúpení 10 súkromných hodín je platnosť balíčka 2 mesiace);

- v prípade zrušenia súkromnej hodiny z akéhokoľvek dôvodu menej ako 12 hodín pred jej začiatkom sa táto počíta a je nutné ju uhradiť.


Ak sa rozhodneš pre tento typ hodiny, budem sa tešiť na našu spoluprácu. V prípade záujmu vyplň registračný formulár. Odpoviem čo najskôr.


Vyhlásenie o zodpovednosti: Tento blogový príspevok je určený iba na informačné účely a neposkytuje lekárske rady. Pred začatím akéhokoľvek programu sa poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pre kurz platia všeobecné obchodné podmienky a GDPR.




116 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page