top of page
  • Writer's pictureLaci Fyzyo

Nové miesto = nová filozofia

Svoje nové pôsobisko som hľadal a sníval o ňom už roky. Dlho mi to nevychádzalo, aj keď som sa párkrát už dohodol, nakoniec to nie z môjho rozhodnutia padlo. Do toho škola, záverečné skúšky a samozrejme s tým spojený stres, či nedostatok finančných prostriedkov. Pasoval som sa s touto dilemou dlhodobo, pretože nie je nič horšie, ak ste na mieste, kde sa nemôžete rozvíjať a ktoré vás dusí. A ak je vaše odhodlanie a presvedčenie dostatočne silné, skôr či neskôr sa úspech dostaví. Vďaka Bohu. Dokážete tak vykonať čokoľvek.


Ako sa vraví v Bagavadghíte: "Konaj svoju povinnosť, ó Arjuna, zriekni sa pripútanosti a buď ľahostajný k úspechu či neúspechu. Taká vyrovnanosť sa nazýva Yoga." 2:48



Nové miesto = nová filozofia

Prečo nové miesto = nová filozofia?


Každý z nás pozná klasické jogové štúdiá, fitness alebo fyzio centrá, kde prídete, čaká vás recepcia a potom hodina, ktorú ste si vybrali.


Ja ponúkam niečo úplne iné. Žiadnu recepciu u mňa nečakajte. Ako študent a praktikant jogy verím v slobodu jednotlivca a jeho schopnosť manažovať si a porozumieť všetkému, čo ho zaujíma. Vo FYZYO som doma a FYZYO je aj vaším domovom. Dokážete sa tu obslúžiť sami a to už od rezervácie hodiny, ktorú dokážete pohodlne uhradiť aj ONLINE, alebo si online zakúpiť zvýhodnené permanentky alebo dokonca aj kredit. Ak nie, dá sa platiť aj aj na mieste a to ako v hotovosti tak aj kartou. Teda už od prvého dňa si všetko manažujete sami. Na internete máte podrobne vypísané všetky informácie a ak niečo neviete, stačí napísať e-mail.


Budovať priestor nie je zďaleka len o priestore


Osobne som na tom, aby som niečo také ako FYZYO mohol budovať pracoval úmyselne a dlhodobo roky predtým. Nie je to len vytvoriť priestor. Teda, pre mňa nie. Aby som mohol poskytovať dané služby, pomáhať a vzdelávať, vyžadovalo si to roky driny, odriekania a vzdelávania. Joga ma uchytila natoľko, že som ju začal študovať a rozprávať o nej aj na Fakulte zdravotníckych vied v jej tradičnej forme. Žiadne naťahovanie a posilňovanie svalov, ale jej tradícia, dych a filozofia Yoga Korunthy v praxi. A dokázal som to za A.


Viete, budovať niečo pre mňa neznamená iba vytvoriť priestor a potom ryžovať využívaním ostatných ľudí a ich hodín, čo je samozrejme úplne legitímne a v poriadku. Pre mňa je to predovšetkým o štúdiu, sebazdokonaľovaní a o poskytnutí priestoru všetko moje poznanie, vzdelanie a odbornosť.


Nejde len o budovanie priestoru. Na jeho vznik som predtým napísal zopár odborných manuálov, jednu viac ako 100 stranovú knižku - manuál pre učiteľský tréning, s rokmi získanými poznaniami z praxe a štúdia, vytvorenie konceptov kurzov, vzdelávaní a hodín, na ktorých si dávam extrémne záležať. Predovšetkým Ashtanga jogu vnímam ako terapiu.


Nemám za sebou bohatého tatka, výhru v lotérií ani pôžičky. Do FYZYO som dal všetko, pretože mu verím, no viac verím v to, že ľudia chcú vyhľadávať pohodu a odbornosť. Som rád, že môj titul som získal práve vďaka Ashtanga joge. Osobne by som tiež na opravu zubu nešiel k murárovi. Ale všetci sme slobodní a tak je aj právo výberu na každom z vás. Slobodne.


FYZYO NIE JE BIZNIS MODEL


Aj keď sa to môže javiť v protiklade, štúdio som nezakladal s prvotnou vidinou zbohatnúť - to sa na joge ani nedá - ale poskytnúť naozaj odborné, rokmi študované, obhájené a poctivo načítané a vyskúšané skúsenosti, znalosti a zručnosti v praxi a to ako z pohľadu fyzioterapie tak hlavne jogy. Či už nováčik alebo školený inštruktor tu nájde dostatok informácií, aby vylepšil svoje schopnosti a učil sa alebo odovzdával informácie ďalej bezpečne, jasne, zreteľne a hlavne s porozumením.


Mal som možnosť na vlastnej koži zažiť, ako taký biznis model funguje a veru že to chcem robiť inak. Odborne, slušne a svedomito, ctiť si každého, kto sem vojde a nie ho ohovárať iba čo sa zatvoria dvere. A ako som už spomínal, keďže Ashtanga jogu vnímam predovšetkým ako terapiu, to si vyžaduje jej výuku naozaj odborne, individuálne s dostatočným materiálnym vybavením v podobe odborných knižiek, knižnice a mnou napísaných stoviek strán manuálov a odporúčaní.



Nové miesto = nová filozofia

FYZYO je úplne iné - žiadne ďalšie štúdio jogy


Môj koncept je založený na niečom úplne inom. FYZYO sa stáva mojim domovom a taktiež je aj domovom pre všetkých, ktorí sa tu vzdelávajú, zlepšujú svoje znalosti, alebo ktorí prišli za pomocou a potrebujú poradiť. To však prináša aj zodpovednosť. A tá je veľmi jednoduchá - správaj sa ako doma. To znamená si po sebe upratať, umyť, odložiť na miesto. Akékoľvek zneužitie tejto pohostinnosti bude prekážkou v našej spolupráci.


FYZYO je taktiež miesto pre kohokoľvek. Ja nikoho nesúdim a nechcem, aby niekto súdil mňa. Nehlásam čo je, a čo nie je správne a nedávam rady, kto by mal ako žiť. Viem, že v komunite sa niektorí pasujú za hlásateľov "pravdy", no akonáhle preskočíš prah FYZYO, si si rovný/á so všetkými ostatnými. Rešpekt, vzájomná úcta, porozumenie a vyjadrenie názoru slušne a odborne je znakom tohto miesta. Môžeš byť akejkoľvek rasy, národnosti, náboženstva, LGBTI+, marťan, mimozemšťan alebo jednorožec. :) Tu si vítaný alebo vítaná.


S novým miestom nová filozofia


V dnešných temných časoch je dôležité budovať miesto, ktoré bude svetielkom nádeje a toho, ako by sme sa k sebe mohli správať a čo nové miesto má obsahovať - tým je hlavne odbornosť a rešpektujúce prostredie. Každý z nás dokáže zažať svetlo v tme a FYZYO je priestor, aby sme sa o to spoločne pokúšali.


Nová filozofia sa týka aj vzdelávania. Je úplne ideálne mať vzdelanie v Ashtanga joge, jogovú terapiu alebo terapiu Ashtangou či fyzioterapiu pod jednou strechou. Od začatia jogovej praxe, cez zlepšovanie svojej vlastnej praxe, po odborné certifikované kurzy alebo zaujímavé workshopy až po učiteľské tréningy - jedine na Slovensku obsahujúce kompletné požiadavky Yoga Alliance. Ak niečo chcete vylepšiť alebo potrebujete poradiť či pomôcť, tu nájdete všetko pod jedinou strechou. A navyše v príjemnom prostredí.



Nové miesto = nová filozofia

Prečo? Pretože poobede zo mňa nie je podnikateľ, účtovník, pracovník v administratíve, alebo čokoľvek iné. Venujem sa tomuto poslaniu a povolaniu na plný úväzok, študujem, vzdelávam sa a praxujem. A to vám všetkým aj ponúkam.






No a ako som písal v úvode blogu úryvok z Bagavadghíty, ak projekt bude neúspešný, nevadí, pôjdem cestou ďalej.


Na záver by som chcel odkázať na mnoho kurzov a učiteľských programov, ONLINE konzultácie a výborné zaujímavé workshopy či verejné hodiny.


Pre všetkých začiatočníkov, najbližší začiatočnícky kurz začína už vo Februári 2024.


_____________________________________________________________

Všetky informácie, obrázky či myšlienky uvedené v tomto článku sú chránené ochrannou známkou a sú duševným vlastníctvom autora príspevku. Zdieľať informácie, obrázky alebo myšlienky FYZ:YO a jeho vlastníka je možné iba s jeho výslovným súhlasom.

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page