top of page
  • Writer's pictureLaci Fyzyo

Mysore class

Ashtanga joga v štýle Mysore je jedinečná forma tradičnej jogovej praxe, ktorá pochádza z juhoindického mesta Mysore. Tento štýl bol učený Srí K. Pattabhi Joisom, ktorý zostavil dnes svetoznáme ashtangové sekvencie, pričom vychádzal z učenia svojho učiteľa Srí T. Kirshnamacharyu.


Odkiaľ a prečo pochádza jej názov

Názov “Mysore” class je odvodený od mesta Mysore v Indii, kde K. Pattabhi Jois učil Ashtanga jogu. Tento štýl je známy svojou individuálnou praxou v skupinovom prostredí.


Princípy Mysore class - typických hodín Ashtanga jogy

Mysore hodiny Ashtanga jogy sú založené na niekoľkých kľúčových princípoch:

  1. Individualita cvičiaceho: Každý praktikant pracuje nezávisle, vo vlastnom tempe, vedený vlastným dychom. Cvičiaci sa na takejto hodine učí postupne pozíciu po pozícii takým spôsobom, že sa snaží si zapamätať postupnosť týchto pozícií a hodinu po hodine mu učiteľ pridáva ďalšie a ďalšie. Samozrejme iba v prípade, že si naučenú sekvenciu z predošlých hodín pamätá a vládze.

  2. Vinyasa: Umenie spájania dychu s pohybom. Každý pohyb je synchronizovaný s nádychom alebo výdychom a prax plynule prechádza z jednej polohy do druhej.

  3. Tristhana: Prax zamerania sa na tri kľúčové oblasti počas praxe: dych, Ásana a Drishti.

  4. Samostatnosť: Tento štýl dáva možnosť praktikovať cvičenie kdekoľvek a prehlbovať tak vlastnú prax, posúvať sa ďalej a objavovať seba.

Tieto princípy umožňujú cvičiacim hlbšie sa ponoriť do svojej praxe, venovať sa sami sebe a dosiahnuť stav meditácie v pohybe. Mysore hodiny Ashtanga jogy sú ideálne pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých, ktorí hľadajú disciplínu a chcú sa naučiť praxovať jogu do konca svojho života.



Mysore class
Typický obraz mysore hodiny. Každý praxuje vlastným tempom a spôsobom

Viac o mysore hodinách si prečítaš priamo v rozvrhu FYZ:YO. Ak sa chceš na hodinu iba pozrieť, môžeš tak urobiť zdarma, pričom si ju môžeš aj vyskúšať a uvidíš, či je to systém a spôsob, ktorému sa chceš venovať.
















Pravidlá mysore hodín

Aj mysore hodiny majú svoje nepísané pravidlá a odporúčam ich dodržiavať


  1. Na hodine nemusia začínať všetci naraz ako je to napríklad na vedenej hodine Ashtanga jogy. Podstatné je však skončiť do času, ktorý je v štúdiu na hodinu vyhradený.

  2. Pri príchode na hodinu nemusíš ostatných zdraviť. Pravdepodobne niektorí už svoju prax začali a nechceš ich pri praxi vyrušovať. Pozdrav si odovzdáte kľudne po hodine :)

  3. Keď prídeš na hodinu neskôr, prosím urob tak potichu.

  4. Rozprestieranie podložky = samostatná kapitola. Ak prídeš na hodinu a niekto už praxuje, rozprestri si podložku pomaly, postupným odrolovaním podložky na zemi. Najhoršie, čo môžeš spraviť je, keď podložku nadvihneš a rozprestrieš ju vo vzduchu spôsobom, ako keby si prášil/a koberec. Pri zemi sa drží zima a ver mi, to ofúknutie vedľajšieho praktikanta nie je príjemný. Je to ako dostať facku. Zároveň tým ukazuješ svoju empatiu k ostatným a rešpektovanie ich praxe jogy.

  5. Ak si želáš dopomoc, čakáš na mieste v kľaku sediac na pätách, alebo v inej pozícii. Na učiteľa nemusíš kričať ani ho volať :)

  6. Ak ti dopomoc nie je príjemná, kľudne to asertívnym spôsobom povedz. Ja osobne sa vždy opýtam alebo poviem, že ak by dačo bolo nedobré, treba sa ozvať.

  7. Ak sa chceš niečo opýtať, pýtaj sa. Od toho mysore hodiny sú.

  8. Ak sa učíš nové pozície, počúvaj inštrukcie a pokyny učiteľa. Na hodine nie je čas viesť debatný krúžok a rozoberať svoje dojmy. Prítomní sú aj iní praktikanti. Môžeš si vymeniť pocity z hodiny napr. po jej skončení.

  9. Počas Ashtanga jogy by si nemal/a piť.

  10. Nemalo by dôjsť ani k vyzliekaniu alebo obliekaniu počas praxe.

  11. Ak máš hodinky, šperky alebo napr. telefón, či okuliare čokoľvek, čo si potrebuješ odložiť, urob tak na patričné miesto, nie vedľa podložky. Učiteľ ti môže tvoje cennosti rozdupať.

  12. Počas praxe by si na sebe nemal/a mať smart hodinky a čítať počas praxe správy alebo sledovať oznámenia hodiniek. Veď načo si prišiel / prišla praxovať? Rovnako to platí pre telefón.

  13. Ak máš v miestnosti mobil, vypni si na ňom zvonenia aj vibrovanie.

  14. Na mysore hodinách sa cvičí individuálne a každý študent praktizuje svoj vlastný postup asán v súlade s vlastným tempom. Avšak dodržiavanie poradia asán je dôležité na udržanie disciplíny. Študenti by to mali rešpektovať a vyhýbať sa náhodnému vkladaniu nových asán do svojho cvičenia bez súhlasu učiteľa. Nové asány sa zavádzajú postupne a po zvládnutí predchádzajúcich. Zároveň poradie sylabu je pre nás akýsi "check list", kedy vieme mať skupinu pod kontrolou.

  15. Ak ťa niečo bolí, máš zranenie alebo niektorú ásanu nemôžeš vykonať, oznám to učiteľovi pred hodinou, aby ti v praxi vedel pomôcť.


Myslím, že som zhrnul všetko. Ak by si niečo chcel/a doplniť, urob tak v komentári tohto blogu. A ak sa chceš hodín zúčastniť, neváhaj a príď sa pozrieť. Je to jedinečný spôsob výuky rešpektujúce tvoju individualitu a vo FYZ:YO využívajúci terapeutický potenciál Ashtanga jogy. Teším sa na hodinách mysore.


Laci


 

 

Vyhlásenie o zodpovednosti: Tento blogový príspevok je určený iba na informačné účely a neposkytuje lekárske rady. Pred začatím akéhokoľvek programu sa poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom alebo učiteľom. Všetky informácie v tomto blogu sú chránené autorským právom a registračnom ochrannou známkou. Pri zdieľaní je nutné označiť autora.

FYZ:YO



74 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page